Rožoto sa spanaćem
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 50 min.
Sastojci:
* 1 struk praziluka
* 1 glavica crnog luka
* 1 mlada tikvica
* 200 g šampinjona
* 40 g rendanog parmezana
* 150 g pirinča
* 2 šake mladog spanaća
* mešavina suvih začina
* mleveni biber
* 30 g putera
* 500 g tankih roštilj kobasica
* ulje
Sastojci:
1. Praziluk i crni luk očistiti i iseći na kockice, mladu tikvicu ogulizi i takođe iseći na kockice.
2. Šampinjone iseći na listove, spanać oprati i očistiti.
3. Na malo ulja propržiti crni luk i praziluk, a zatim dodati tikvice, posoliti da povrće pusti sok pa sve zajedno pržiti na umerenoj temperaturi oko 5 minuta.
4. Ubaciti šampinone i nastaviti prženje dok tečnost koju su pečurke pustile ne uvri.
5. Posuti pirinčem, te sve zajedno kratko propržiti. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok pirinač ne nabubri a suvišna tečnost ne uvri.
6. Pred kraj dinstanja umešati parmezan i puter, dodati listove spanaća i mešati nekoliko minuta dok listovi ne svenu.
7. Kobasice izbockati čačkalicom pa propržiti na vrelom ulju sa svih strana da porumene. Poslužiti ih uz rižoto.