Rižoto sa školjkama
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 50 min.
Sastojci:
* 2 glavice crnog luka
* 2 čena belog luka
* 200 g pirinča
* 300 g paradajz pelata
* 1 manja tikvica
* 200 g šampinjona
* 350 g očišćenih dagnji
* 1 kašika margarina
* ulje
* biber
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šampinjone na listove, tikvicu oguliti i iseći na štapiće, a beli luk ispasirati.
2. Na malo ulja propržiti crni i beli luk. Ubaciti pirinač te sve zajedno propržiti 2-3 minuta neprekidno mešajući.
3. Dodati izmiksani pelat paradajza i dinstati na umerenoj temperaturi povremeno dolivajući vodu dok pirinač ne omekša.
4. Šampinjone propržiti na malo ulja, pa ih dodati u šerpu s pirinčem.
5. Na masnoći od pečuraka propržiti tikvice te i njih ubaciti u šerpu. Na kraju propržiti dagnje, i sjediniti ih s ostalim sastojcima.
6. Dodati začine po ukusu, pa ubaciti margarin i mešati dok se ne rastopi.