Rižoto s teletinom i povrćem
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 80 min.
Sastojci:
* 250 g teletine od buta
* 50 g mesnate slanine
* 1 glavica crvenog luka
* 2 čena belog luka
* 1 manja tikvica
* 1 srednja šargarepa
* 200 g pirinča
* 30 g putera
* biber
* so
* ulje
Priprema:
1. Teletinu i slaninu iseći na kockice, crni luk očistiti te i njega iseći na kockice.
2. Šargarepu oguliti i izrendati nakrupno, tikvicu zajedno s ljuskom takođe izrendati nakrupno.
3. Beli luk očistiti i što sitnije iseckati.
4. Na malo ulja propržiti teletinu da porumeni. Ubaciti mesnatu slaninu te i nju kratko propržiti.
5. Dodati šargarepu, crveni i beli luk pa pržiti neprekidno mešajući dok povrće ne omekša.
6. Ubaciti pirinač, pa nadalje dinstati dolivajući vodu po potrebi dok pirinač ne nabubri.
7. Pred kraj dinstanja dodati rendane tikvice, i začine po ukusu.
8. Nakon što tikvice omakšaju a suvišna tečnost uvri, dodati puter i mešati dok se ne rastopi.
Savet: Ukoliko umesto teletine za pripremu jela koristite junetinu, moraćete duže da je dinstate kako bi omekšala.