Rižoto s dagnjama
za 5 osoba
posno jelo
priprema: 50 min.
Sastojci:
* 2 srednje glavice crnog luka
* 1 crvena paprika roga
* 1 mali patlidžan
* 1 mlada tikvica
* 2 paradajza
* 120 g integralnog pirinča
* 400 g očišćenih dagnji
* 1/2 kašičice ljute mlevene paprike
* 2 kašike seckanog peršuna
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, crvenu papriku očistiti od peteljke i semena i iseći na krupnije kocke.
2. Patlidžan i tikvicu oguliti i iseći na kockice, paradajz takođe iseći na kockice.
3. Integralni pirinač obariti a zatim ga ocediti od suvišne tečnosti i ostaviti po strani.
4. Na malo ulja propržiti crni luk a zatim dodati crvenu papriku, te sve zajedno pržiti neprekidno mešajući nekoliko minuta.
5. Ubaciti patlidžan i tikvicu i nastaviti prženje još dva minuta. Nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok povrće ne omekša.
6. Dodati dagnje i polako promešati. Ubaciti paradajz i dinstati na umerenoj temperaturi još desetak minuta. Tokom kuvanja ne mešati često kako se dagnje ne bi raspale.
7. U gotovo jelo umešati obareni pirinač, posoliti, pobiberiti i začiniti mlevenom paprikom.