Riblja čorba
Sastojci:
- 3 veće glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 koren peršuna
- 6 potkovica šarana
- 1/2 limuna
- 3 lista lovora
- nekoliko zrna bibera
- 1/2 veze peršuna
- 1 puna kašika mlevene paprike
- 1/2 kesice dodatka za riblju čorbu
- 2 dl paradajz soka
- 1 dl belog vina
- mešavina začina
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu i koren peršuna oguliti i izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati šargarepu i koren peršuna, te i njih kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok povrće ne omekša
. 3. Povrće sa malo tečnosti izmiksati u blenderu, pa dobijenu kašu vratiti u šerpu.
4. Dodatak za riblju čorbu raz- mutiti sa sokom od paradajza, vinom i 1,5 l vode, pa sipati u kašu od povrća. Dodati lovorov list, biber u zrnu, listove peršuna, mleve- nu papriku i začine po ukusu i kuvati dok ne proključa.
5. Ribu poprskati sokom od limu- na pa staviti u ključalu čorbu i nastaviti sa kuvanjem još 20 min.