Punjeni pileći bataci
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 50 min. pečenje: 50 min
Sastojci
- 4 veća pileća bataka
- 2 glavice crnog luka
- 3 šargarepe
- 100 g korena celera
- 75 g graška
- 120 g pirinča
- ulje
- 1,5 l juneće supe
- mešavina začina
Priprema
1. Crni luk, šargarepu i koren celera očistiti i iseći na kockice.
2. Na malo ulja propržiti crni luk da omekša, a potom dodati šargarepu i koren celera, te sve zajedno kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući juneću supu po potrebi dok povrće napola ne omekša.
3. Dodati grašak i pirinač, pa nastaviti sa dinstanjem dok pirinač napola ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Dodati začine po ukusu.
4. Kožicu bataka odvojiti od mesa pa dobijeni prostor popuniti rižotom.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati punjene batake. Preliti ih supom da ogreznu i peći u zagrejanoj rerni na 200°S dok meso napola ne omekša. Potom tepsiju izvaditi iz rerne pa batake okrenuti, a prostor oko bataka popuniti preostalim rižotom. Doliti još malo supe i vratiti u rernu da se dopeče.