punjene tikvice u sosu od mirodjije
17.08.2022 Glavna jela

Punjene tikvice u sosu od mirođije

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 90 min.
mirovanje: 30 min.

Sastojci:
* 4 tikvice srednje veličine
* 1 glavica crnog luka
* 250 g mlevenog svinjskog mesa
* 50 g integralnog pirinča
* 1 manje jaje
* 1/2 kašičice mlevene paprike
* mleveni biber
* ulje
* so
Za sos:
* 2 kašike brašna
* 200 ml pavlake za kuvanje
* 1,2 l supe od povrća iz kocke
* 1 kašika mirođije
* so
* ulje

Priprema:
1. Tikvice oguliti, preseći napola i pomoću kašičice izdubiti sredinu. Izdubljenu pulpu iseckati.
2. Integralni pirinač obariti, a zatim ocediti od suvišne tečnosti.
3. Crni luk očistiti i iseći na kockice, pa propržiti na malo ulja. Dodati iseckanu tikvicu i nadalje pržiti neprekidno mešajući dok suvišna tečnost ne uvri. Ostaviti da se ohladi, pa dodati mleveno meso i obereni pirinač, umešati jaje, mlevenu papriku, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dobro izmešati sastojke, te dobijenu smesu ostaviti da odstoji u frižideru 30 minuta.
4. Filom od mesa napuniti izdubljene tikvice.
5. Posebno pripremiti sos. U šerpi zagrejati malo ulja, pa dodati brašno i kratko propržiti. Ubaciti mirođiju i pržiti neprekidno mešajući desetak sekundi. Zatim, postepeno sipati supu od povrća i pavlaku za kuvanje sve vreme mešajući žicom. Kuvati dok se sos blago ne zgusne (sos treba da je ređi, gustine jogurta).
6. U sos ubaciti punjene tikvice i nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi dok tikvice ne omekšaju.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category