Punjene pljeskavice od krompira
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 70 min.
Sastojci:
* 500 g mlevene junetine
* 1 glavica crnog luka
* 3 kašike brašna + brašno za posipanje
* 1 kg belog krompira
* 200 g kačkavalja
* 2 žumanceta
* 2 čena belog luka
* biber
* ulje
* so
Za preliv:
* 2 dl domaće pavlake
* 1 svež krastavac
* 1 čen belog luka
* 1/2 kašičice mirođije
Priprema:
1. Krompir oguliti i iseći na tanke listove. Kuvati ga u slanoj vodi dok ne omekša.
2. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti i ispasirati.
3. Crni luk očistiti i iseći na kockice pa propržiti na malo ulja da porumeni. Dodati mlevenu junetinu i pržiti je dok ne porumeni. Začiniti po ukusu.
4. U prohlađeni pire krompir dodati pasirani čen belog luka, žumanca i tri kašike brašna pa dobro izmešati.
5. Radnu površinu posuti brašnom pa naneti na nju kašiku smese od krompira. U sredinu staviti kašiku fila od mesa i nekoliko kockica sira, pa preklopiti smesom od krompira. Dlanovima oblikovati pljeskavicu. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još pljeskavica.
6. Pržiti ih na vrelom ulju s obe strane dok ne porumene.
7. Posebno pripremiti preliv. Sjediniti oguljen i izrendan krastavac s pasiranim belim lukom, pavlakom i mirođijom pa začiniti po ukusu.
Savet: Ukoliko je smesa od krompira mekša, dodajte u nju još malo brašna kako bi se lakše oblikovale pljeskavice.