Punjene lignje

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 3 osobe
posno jelo
priprema: 90 min.

Sastojci:
* 500 g očišćenih lignji
* 1 manji struk praziluka
* 2 srednje šargarepe
* 200 g smeđih šampinjona
* 250 ml paradajz soka
* 150 g pirinča
* 2 kašike seckanog peršuna
* morska so
* ulje
Za sos od paradajza:
* 3 čena belog luka
* 250 g pelata od paradajza
* 100 ml soka od paradajza
* 100 ml belog vina
* 50 g zelenih maslina
* 1 kašičica šećera
* 1 kašičica bosiljka
* so

Priprema:

1. Prvo pripremiti fil za punjenje lignji. Praziluk očistiti i iseći na kockice pa propržiti na malo ulja. Šargarepu oguliti i izrendati nakrupno pa dodati u šerpu s prazilukom te sve zajedno pržiti dok povrće napola ne omekša.
2. Šampinjone iseći na kockice i dodati u šerpu s povrćem. Pržiti dok sok ne uvri. Krake lignji iseći na manje komade i dodati ih u smesu od povrća te kratko propržiti.
3. Sipati sok od paradajza, dodati seckani peršun i začine po ukusu i kuvati dok ne proključa.
4. Na kraju ubaciti pirinač, i nadalje kuvati dolivajući vodu po potrebi dok pirinač ne nabubri.
5. Posebno pripremiti sos. U tiganju na malo ulja kratko propržiti pasirani beli luk. Dodati mleveni pelat i sok od paradajza, sipati belo vino, začiniti šećerom i solju. Kuvati dok ne proključa. Masline iseći na kolutove i dodati ih u umak. Ubaciti bosiljak i kratko prokuvati.
6. Ohlađeni fil presuti u dresir džak sa širokim otvorom i pomoću njega napuniti lignje malo više od polovine. Otvore zatvoriti čačkalicama. Punjene lignje spustiti u sos od paradajza i kuvati na umerenoj temperaturi, dolivajući vodu po potrebi dok ne omekšaju.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category