Prelivene ćuftice s krompirom
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 35 min.
pečenje: 40 min.
Priprema:
* 500 g mlevene junetine
* 1 glavica crnog luka
* 3 čena belog luka
* 1 kašičica mlevene paprike
* 5 kašika prezli
* 1 veće jaje
* 14 mladih krompira srednje veličine
* 500 ml pavlake za kuvanje
* 150 g trapista
* 1/2 veze svežeg peršuna
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. U vanglici sjediniti mlevenu junetinu, sitno seckani crni i beli luk, jaje, prezlu, pasirani beli luk, mlevenu papriku, malo mlevenog bibera i soli po ukusu. Sastojke umesiti rukom da bi se dobila ujednačena masa i od nje oblikovati 14 manjih ćuftica.
2. Mlade krompire oguliti i kratko prokuvati u slanoj vodi. Ocediti ih od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohlade.
3. Tepsiju nauljiti i u nju naizmenično složiti ćuftice i blanširani krompir. Preliti pavlakom za kuvanje.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta. Zatim posuti rendanim trapistom i vratiti u rernu da se dopeče. Gotovo jelo posuti seckanim peršunom.
Savet: Ćuftice možete praviti i od mlevenog pilećeg ili ćurećeg mesa.