Posni beli pasulj
za 6 osoba
posno jelo
priprema: 120 min.
Sastojci:
* 500 g krupnog belog pasulja
* 3 glavice crvenog luka
* 3 šargarepe
* 4 čena belog luka
* 1/2 manjeg celera
* 1 manji paštrnak
* nekoliko listova bosiljka
* biber
* so
* ulje
Priprema:
1. Pasulj naliti vodom i kuvati dok ne porključa. Potom ga procediti pa sipati novu mlaku vodu, i nastaviti kuvanje dok ne omekša.
2. Crveni luk, šargarepu, celer i paštrnak očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati.
3. U većoj šerpi propržiti crveni luk, pa dodati šargarepu, celer i paštrnak. Pržiti pet minuta neprekidno mešajući dok povrće ne svene. Nadalje dinstati dolivajući vodu po potrebi dok povrće ne omekša.
4. Omekšalo povrće grubo izgnječiti.
5. Obareni pasulj ocediti od suvišne tečnosti, pa sjediniti s povrćem. Da bi se dobila željena gustina, gnječilicom pritisnuti nekoliko puta pasulj kako bi se delimično izdrobio.
6. Dodati seckani bosiljak, pasirani beli luk i začine po ukusu. Naliti vodom da ogrezne i kuvati nakon što proključa još 15 min.
Savet: Pasulj će se brže skuvati, ako ga preko noći ostavite da nabubri.