Posna pasta s tunjevinom
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 35 min.
Sastojci:
* 400 g spiralne testenine
* 120 g zelenih maslina s košticama
* 100 g paste od paradajza
* 30 ml maslinovog ulja
* 30 g margarina
* 4 čena belog luka
* 1 kašičica šećera
* 30 g morske soli
* nekoliko listova bosiljka
* 300 g konzervirane tunjevine u komadu
* 450 g pelata od paradajza
Priprema:
1. U veću šerpu sipati četiri litre vode, dodati morsku so i kuvati dok ne proključa. Ubaciti testeninu i nadalje kuvati još osam minuta dok pasta ne postane al dente. Ocediti je od suvišne tečnosti i ostaviti po strani, a tečnost od kuvanja ne bacati, sačuvati je kao dodatak sosu.
2. U dubljem tiganju zagrejati maslinovo ulje, dodati margarin i nastaviti zagrevanje dok se ne istopi.
3. Beli luk očistiti i iseći na listove pa ubaciti u zagrejanu masnoću i kratko zagrevati dok luk ne zamiriši. Sipati pastu od paradajza i propržiti. Dodati pelat paradajza, umešati šećer i listove bosiljka, pa sve zajedno prokuvati.
4. U sos sipati malo tečnosti od kuvanja, da bi se dobila srednja gustina. Na kraju dodati tunjevinu i masline, pa kuvati još dva minuta.
5. Dodati oceđenu testeninu, te polako promešati da se sastojci ravnomerno rasporede.