Polpete s krompirom
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 60 min.
Sastojci:
Za pire-krompir:
* 5 belih krompira
* 50 g kačkavalja
* 30 ml mleka
* malo nane
* malo soli
Za polpete:
* 500 g mlevene junetine
* 2 jajeta
* 100 g kupusa
* 3 kašike ulja
* 2 čena belog luka
* 1 glavica crnog luka
* 3 kašike brašna
* 1 mleveni biber
* so
Za preliv:
* 4 kašike pirea od paradajza
* 250 ml vode
Za posipanje:
* 200 g kačkavalja
Priprema:
1. Za pripremu pirea krompir oprati zajedno s ljuskom i obariti. Ocediti ga od tečnosti, oguliti i ispasirati. Dodati mleko, rendani kačkavalj, malo nane i soli pa promešati.
2. Posebno pripremiti smesu za polpete. U činiji sjediniti mlevenu junetinu s rendanim kupusom, jajima, pasiranim belim lukom, brašnom, sitno seckanim crnim lukom, mlevenim biberom i solju. Rukom umesiti sastojke.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poprskati uljem. Uzimati pomalo smese od mesa pa oblikovati polpete duguljastog oblika. Spljoštiti ih po sredini i napraviti udubljenje za punjenje. Ćufte peći u zagrejanoj rerni na 200°C 30 minuta.
4. Polupečene ćufte izvaditi iz rerne pa u svako udubljenje naneti smesu od krompira.
5. Za pripremu preliva, pire od paradajza preliti ključalom vodom i promešati. Preliv kašikom naneti preko polpeta. Polpete odozgo posuti rendanim sirom. Vratiti u rernu i nastaviti pečenje još 30 minuta.