Piletina u saftu
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
Sastojci:
* 700 g pilećeg belog mesa
* 150 g brašna
* 40 g putera
* 3 čena belog luka
* 500 ml pavlake za kuvanje
* 300 ml pileće supe
* 1 kašika gustina
* 150 g mesnate slanine
* prstohvat karija
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Pileće belo meso iseći na šnicle, blago ih istanjiti tučkom, posoliti i pobiberiti. Zatim ih uvaljati u brašno, a višak brašna otresti.
2. U tiganju zagrejati ulje, pa spuštati u njega pripremljene šnicle i pržiti ih s obe strane dok blago ne porumene. Izvaditi ih na papirni ubrus da upije suvišnu masnoću i ostaviti na toplom.
3. Na masnoću od mesa dodati kocku putera i otopiti je. Beli luk očistiti i iseći na listove, pa ubaciti u tiganj s masnoćom i kratko propržiti. Posuti gustinom i promešati, pa sipati pavlaku za kuvanje i pileću supu. Nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi dok sos ne proključa.
4. U sos ubaciti prženu piletinu, dodati malo karija, posoliti i pobiberiti po ukusu, te sve zajedno prokuvati desetak minuta.
5. Slaninu iseći na listove i propržiti u suvom tiganju da porumeni. Prženom slaninom posuti jelo i poslužiti ga uz prilog po želji.