Piletina s mlincima
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 90 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 10 + 40 min.
Sastojci:
Za mlince:
* 250 g brašna
* 1 jaje
* 100 ml mlake vode
Ostali sastojci:
* 500 g pilećeg belog mesa
* 500 ml pavlake za kuvanje
* 180 ml kisele pavlake
* 1 l pileće supe
* 200 g gorgonzola sira
Priprema:
1. U vanglici sjediniti brašno s malo soli i promešati. Dodati jaje pa postepeno sipajući mlaku vodu mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da miruje 30 minuta.
2. Odstojalo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 2 mm, te okruglim nožem iseći na veće kocke.
3. Pleh od rerne izvrnuti i obložiti papirom za pečenje. Poslagati na njega oblikovane kvadrate od testa, i peći u zagrejanoj rernina 220°C desetak minuta dok mlinci blago ne porumene.
4. Pileće belo meso iseći na tanke šnicle, istanjiti ih tučkom za meso i začiniti po ukusu. Kratko propržiti na vrelom ulju s obe strane da blago porumene.
5. Pripremiti jednu veću ili dve manje vatrostalne činije. Dno činije nauljiti i prekriti pečenim mlincima, preliti ih s malo mešavine pavlake za kuvanje i kisele pavlake, i odozgo rasporediti pileće šnicle. Posuti ih kockicama buđavog sira. Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Završiti sa slojem pečenih mlinaca, premazati ih smesom od pavlake i posuti buđavim sirom. Duž ivica zaliti s malo supe da sastojci ogreznu i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.