Pileći rolat
Sastojci:
- 1 veće pile
- 200 g listova slanine
- 2 parčeta hleba
- 2 šargarepe
- 1 jaje
- 2 čena belog luka
- 2 kašike seckanog peršuna
- mešavina začina
- biber
- ulje
Priprema:
1. Pile zaseći po sredini, po- čevši od grudne kosti, a zatim pažljivo odvajati meso od kože, pazeći da koža ostane u komadu.
2. Belo meso odvojiti od kostiju, iseći na tanke šnicle i istanjiti ih tučkom za meso.
3. Batake sa karabatacima odvojiti od kostiju i samleti na mašini za mlevenje.
4. Hleb natopiti vodom, a potom ocediti i izmrviti.
5. Šargarepu očistiti i obariti, a potom izrendati na krupno ren- de. Beli luk što sitnije iseckati.
6. Posebno sjediniti mleveno meso od bataka, šargarepu, izmrvljen hleb, jaje, peršun, beli luk i začine po ukusu.
7. Kožu prekriti listovima slanine, tako da se na krajevima preklapaju. Zatim rasporediti šnicle od belog mesa i premaza- ti ih filom od mlevenog mesa.
8. Ovako pripremljeno meso urolovati i uvezati kuhinjskim koncem.
9. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, blago ga nauljiti, sta- viti u nju pripremljenu roladu, prekriti folijom i peći u rerni zagrejanoj na 200°S 50 min. Skloniti foliju i nastaviti sa pečenjem dok ne porumeni.
10. Pečenu roladu ostaviti da se prohladi, a zatim je iseći na parčad. Uz meso poslužiti grilovano povrće po želji.