Pileći paprikaš
Glavna jela
Pileći paprikaš
Priprema: 120 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 3 srednje glavice crnog luka
* 2 srednje šargarepe
* 1 srednji paštrnak
* 1 crvena paprika babura
* 4 čena belog luka
* 2 kašike pirea od paradajza
* 4 pileća bataka s karabatakom
* 2 kašike gustina
* 1 l pileće supe iz kocke
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk i crvenu papriku očistiti i iseći na kockice, šargarepu i paštrnak oguliti i iseći na kolutove. Beli luk ispasirati.
2. Pileće batake odvojiti od karabataka, te meso očistiti od kožure.
3. U šerpi na ulju propržiti crni luk da postane staklast. Dodati šargarepu i paštrnak, te sve zajedno kratko propržiti.
4. Ubaciti papriku i pasirani beli luk, pa propržiti. Dodati piletinu i pržiti je povremeno mešajući dok ne promeni boju. Nadalje dinstati dolivajući pomalo pileće supe dok meso ne omekša.
5. Dodati pire od paradajza, posoliti i pobiberiti. Kuvati na umerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju.
6. Gustin razmutiti s malo vode, pa sipati u paprikaš i kuvati još desetak minuta dok se ne dobije željena gustina jela.
Savet: Da bi se dobila željena gustina jela, umesto gustina može se koristiti hladna zaprška s brašnom. U slučaju da niste ljubitelj zaprški, u paprikaš ubacite nekoliko krompira u komadu, koje ćete nakon što omekšaju ispasirati i umešati u jelo da biste dobili željenu gustinu.