Pileće rolnice na podlozi od paste
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 80 min.
pečenje: 30 min.
Sastojci:
Za podlogu:
* 1 veća glavica crnog luka
* 2 šargarepe
* 50 g kukuruza šećerca
* 2 struka mladog luka
* 100 g orzo paste
* ulje
* so
Za rolnice:
* 7 pilećih šnicli od belog mesa
* 120 g kolutova kulena
* 150 g gauda sira
* so
Za preliv:
* 60 g putera
* 2 ravne kašike brašna
* 300 ml mleka
* 150 g gauda sira
* so
Priprema:
1. Za pripremu podloge, crni luk i šargarepu očistiti i iseći na kockice, mladi luk iseći na kolutove. Na malo ulja propržiti crni luk i šargarepu, a zatim nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok povrće napola ne omekša. Ubaciti kukuruz šećerac i orzo pastu, posoliti po ukusu i nastaviti dinstanje dolivajući vodu dok pasta ne nabubri. Pred kraj umešati mladi luk.
2. Za pripremu rolnica, pileće šnicle istanjiti tučkom za meso preko najlon kese. Posoliti ih po ukusu, pa središnji deo svake šnicle prekriti kolutovima kulena i naneti po štapić gauda sira. Bočne stranice mesa presaviti prema sredini, pa sve zajedno urolati. Rolnice propržiti na ulju da porumene, a zatim ih preseći napola.
3. Za pripremu preliva, u šerpici otopiti puter, pa dodati brašno i kratko propržiti. Sipati mlako mleko neprekidno mešajući žicom i kuvati dok se ne zgusne. Posoliti po ukusu.
4. Tepsiju nauljiti, pa dno prekriti smesom od orzo paste. Odozgo poslagati pečene rolnice, preliti ih bešamel sosom i posuti rendanim gauda sirom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.