Pilav s junetinom
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 90 min.
Sastojci:
* 500 g junetine
* 2 srednje glavice crnog luka
* 2 manje crvene paprike roge
* 2 manje žute paprike babure
* 3 čena belog luka
* 1 veći paradajz
* 1 puna kašika pirea od paradajza
* 1 ravna kašičica soli
* 1 l juneće supe
* 200 g pirinča
* 2 kašike seckanog peršuna
* ulje
Priprema:
1. Junenitu iseći na kockice dimenzija 1×1 cm. Crni luk, paradajz, crvenu i žutu papriku očistiti i iseći na kockice, beli luk izrendati.
2. U dubljnem tiganju zagrejati 3 kašike ulja, pa ubaciti junetinu i pržiti je dok ne promeni boju. Sipati 150 ml tople vode, te poklopitii i nadalje dinstati dok suvišna tečnost ne uvri a meso napola ne omekša.
3. Dodati crni luk i nastaviti prženje povremeno mešajući dok luk ne postane staklast. Ubaciti crvenu i žutu papriku, dodati pastu od paradajza i beli luk, te sve zajedno kratko propržiti.
4. Dodati paradajz i pržiti nekoliko minuta, pa sipati vruću juneću supu. Poklopiti i kuvati desetak minuta.
5. U odvojenom tiganju na malo ulja propržiti pirinač. Ubaciti ga u tiganj s povrćem i mesom, pa poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok pirinač ne nabubri, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj kuvanja posoliti i umešati peršun.