Pečurke jezero
za 2 osobe
mrsno jelo
priprema: 20 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
* 120 g pirinča
* 150 g mesnate slanine
* 400 g šampinjona
* 2 čena belog luka
* 100 g mladog sira
* 120 g domaćeg kačkavalja
* 1 kašika putera
* ulje
* so
Priprema:
1. Pirinač obariti u slanoj vodi a potom ga ocediti od suvišne tečnosti i, dok je još topao, rastopiti u njemu kašiku putera.
2. Slaninu iseći na trake, šampinjone na listove, a beli luk ispasirati.
3. Na malo ulja propržiti slaninu da porumeni, ocediti je od masnoće i ostaviti na toplom.
4. U masnoću od slanine dodati šampinjone i beli luk i pržiti neprekidno mešajući dok pečurke ne omkešaju a suvišna tečnost ne uvri. Pečurke sjediniti sa slaninom.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti pa dno prekriti obarenim pirinačem.
6. Preko njega rasporediti fil od pečuraka i posuti ga mrvljenim mladim sirom i krupno rendanim kačkavaljem.
7. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dvadesetak minuta.