Pastrmka sa suvim šljivama iz Ljubovije
za 2 osobe
priprema: 20 min.
posno jelo
kuvanje: 30 min.
Sastojci:
• 2 pastrmke od po 300 g
• 3 manje glavice crnog luka
• nekoliko suvih šljiva bez koštica
• 200 ml belog vina
• 100 ml ulja
• 500 g krompira
• 2 kašike sirćeta
• sok od jednog limuna
• 1/2 veze peršuna
• biber • so
Priprema:
1. Pastrmke očistiti, oprati i posoliti, pa zarezati poprečno s obe strane više puta.
2. Suve šljive uzdužno iseći na četvrtine.
3. U svaki prorez od pastrmke staviti po četvrtinu suve šljive.
4. Dve glavice crnog luka očistiti i iseći na kockice pa preručiti u dublji i širi tiganj. Preliti uljem, posuti sitno seckanim peršunom, pa odgore postaviti pastrmke.
5. Zaliti ih belim vinom i sokom od limuna te kuvati na umerenoj temperaturi 15 min. Potom ribe okrenuti na drugu stranu te ih kuvati još 15 min.
6. Posebno pripremiti salatu. Krompir oguliti i iseći na kocke pa obariti u slanoj vodi. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti. Glavicu luka iseći na rebarca pa sjediniti s krompirom. Sve preliti s malo ulja i sirćeta, te začiniti po ukusu.
7. Pripremljene pastrmke poslužiti uz krompir salatu.