Pastićo

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

 

Priprema: 40 min.
Pečenje: 40 min.
Mrsno jelo

Sastojci:
* 400 g testenine (pene rigate)
* 500 g mlevene junetine
* 1 veća glavica crnog luka
* 2 čena belog luka
* 400 g pelata paradajza
* 3 kašike kečapa
* 3 jajeta
* 250 g gauda sira
* origano
* ulje
Za bešamel sos:
* 50 g putera
* 2 kašike brašna
* 600 ml mleka
* so

Priprema:
1. Testeninu obariti u slanoj vodi, a zatim je ocediti od suvišne tečnosti.
2. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati.
3. U šerpi zagrejati malo ulja, pa ubaciti crni luk i pržiti ga neprekidno mešajući dok ne postane staklast. Dodati pasirani beli luk, te sve zajedno kratko propržiti.
4. Ubaciti pelat paradajza i kečap, sipati 100 ml vode, posuti origanom, posoliti i pobiberiti, pa kuvati na umerenoj temepraturi oko 15 minuta.
5. Posebno pripremiti sos. U šerpi rastopiti puter, pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno sipati mlako mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući žicom dok se sos ne zgusne. Posoliti po ukusu.
6. Izdvojiti trećinu bešamel sosa i ostaviti da se prohladi, pa dodati u njega tri jajeta i dobro umutiti žicom.
7. Obarenu testeninu preliti filom od mlevenog mesa i mešavinom bešamel sosa i jaja. Posuti polovinom rendanog kačkavalja i polako promešati.
8. Smesu preručiti u nauljenu tepsiju i poravnati. Odozgo preliti bešamel sosom i posuti ostatkom rendanog kačkavalja. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category