Pasta sa ćufticama
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
Sastojci:
* 300 g špageta
Za ćuftice:
* 300 g mešanog mlevenog mesa
* 2 parčeta bajatog hleba
* 1 manja glavica crnog luka
* 1 kašičica mlevene paprike
* 1 manje jaje
* mleveni biber
* so
Za sos:
* 200 g šampinjona
* 4 čena belog luka
* 4 kašike ulja
* 50 g putera
* 500 ml soka od paradajza
* 50 ml pavlake za kuvanje
* sušeni bosiljak
* 1 kašičica šećera
* so
Priprema:
1. Za pripremu ćuftica, u činiji sjediniti mleveno meso, seckani crni luk, natopljen, dobro oceđen i izmrvljen hleb, jaje, mlevenu prpiku i malo soli po ukusu. Umesiti rukom sastojke i oblikovate manje ćuftice, Propržiti ih na vrelom ulju.
2. Šampinjone iseći na listove i propržiti na ulju, izvaditi ih i ostaviti na toplom. U dubljem tiganju zagrejati ulje i puter, pa dodati beli luk isečen na listove i kratko propržiti. Sipati sok od paradajza i pavlaku za kuvanje, dodati šećer, bosiljak i soli po ukusu, pa prokuvati. Ubaciti ćuftice i šampinjone te sve zajedno kuvati 5 minuta.
3. Špagete obariti u slanoj vodi, ocediti ih i umešati u sos. Po potrebi sipati malo tečnosti od kuvanja špageta.