Paprikaš s piletinom
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 120 min.
Sastojci:
* 800 g pilećeg belog mesa
* 3 veće glavice crnog luka
* 2 srednje šargarepe
* 1 kriška celera
* 400 g šampinjona
* 400 g mladih bukovača
* 100 ml belog vina
* 1 kašika senfa
* 3 kašike paste od paradajza
* 4 mlada krompira
* 2 lovorova lista
* 1 kašika gustina
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, celer oguliti i takođe iseći na kockice, a šargarepu na kolutove.
2. Šampinjone iseći na deblje listove, a bukovaće na krupnije komade. Piletinu iseći na kocke, mladi krompir oguliti i takođe iseći na krupnije kocke.
3. U šerpi zagrejati ulje, pa dodati crni luk i pržiti ga dok ne postane staklast. Ubaciti šargarepu i celer, te sve zajedno kratko propržiti. Dodati piletinu i pržiti je dok ne promeni boju.
4. Ubaciti bukovače i pržiti ih dok napola ne omekšaju. Dodati šampinjone i nastaviti prženje dok suvišna tečnost ne uvri. Sipati belo vino, pa sačekati da i ono uvri. Posuti gustinom i promešati.
5. Zatim, sastojke preliti vodom da ogreznu i kuvati dok tečnost ne proključa. Dodati krompir i lovorov list, umešati senf, pire od paradajza, posoliti i pobiberiti po ukusu. Nastaviti kuvaje dok svi sastojci ne omekšaju, a jelo ne dobije željenu gustinu.