Paprikaš od lignji
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 80 min.
Sastojci:
* 2 glavice crnog luka
* 800 g očišćenih lignji
* 1 šargarepa
* 1 kriška korena celera
* 700 g belog krompira
* 200 g šampinjona
* 1 ravna kašika mlevene paprike
* 100 ml belog vina
* 2 lovorova lista
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu i celer oguliti i izrendati nakrupno.
2. Krompir oguliti i iseći na krupnije kocke, šampinjone iseći na listove. Lignje iseći na kolutove a krake preseći napola.
3. U šerpi na malo ulja propržiti crni luk a zatim dodati šargarepu i celer te sve zajedno kratko propržiti.
4. Ubaciti lignje i pržiti ih dok se ne skupe. Dodati pečurke i nastaviti prženje dok suvišna tečnost ne uvri.
5. Nadalje dinstati povremeno dolivajući vodu još desetak minuta. Zatim ubaciti krompir, posuti mlevenom paprikom, posoliti i pobiberiti, pa naliti vodom i belim vinom da sastojci ogreznu. Kuvati na umerenoj temperaturi dok krompir ne počne da se raspada a jelo ne dobije željenu gustinu. Gotovo jelo posuti sveže seckanim peršunom.
Savet: Za pripremu gulaša odaberite lignje srednje veličine budući da su krupnije zantno žilavije.