Panirani ćureći kotleti
Panirani ćureći kroketi
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
Sastojci:
Za krokete:
* 600 g ćurećeg belog mesa
* 30 g putera
* 1 puna kašika brašna
* 150 ml mleka
* 120 g gauda sira
* so
Za paniranje:
* 2 jajeta
* 150 g brašna
* 150 g prezli
* 4 dl ulja
* so
Priprema:
1. Ćureće belo meso iseći na krupnije komade i obariti u slanoj vodi. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti.
2. Ohlađenu ćuretinu samleti u električnom secku.
3. U manjoj šerpi otopiti puter, a zatim dodati kašiku brašna i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i neprestano mešati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja začiniti po ukusu.
4. U posudu s mlevenom ćuretinom dodati bešamel sosa koliko je potrebno da bi se dobila smesa pogodna za oblikovanje. Ubaciti i seckani sir, te sjediniti sastojke u kompaktnu masu.
5. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati krokete.
6. Krokete uvaljati u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle. Pržiti ih na vrelom ulju dok ne porumene.
7. Pržene krokete poslužiti uz varivo od graška ili drugi prilog od povrća po želji.