Oso buko s rižotom milaneze
Foto: Ženja Aćimović
za 3 osobe
mrsno jelo
priprema: 130 min.
Sastojci:
* 1 teleća kolenica poprečno isečena na šnicle debljine 3 cm
* 100 g brašna
* 350 g paradajz pelata
* 1 glavica ljubičastog luka
* 2 šargarepe
* 1 kriška korena celera
* 1 kašičica mlevene paprike
* 3 čena belog luka
* 100 ml belog vina
* 300 ml juneće supe iz kocke
* 2 lovorova lista
* 1 kašičica suvog origana
* 30 ml maslinovog ulja
* 30 g putera
Za posipanje:
* 1 veza peršunovog lista
* 1 limun
* 2 čena belog luka
Priprema:
1. Opnu oko šnicli zaseći na nekoliko mesta kako se ne bi deformisala tokom pečenja. Potom šnicle posoliti, pobiberiti i uvaljati ih u brašno.
2. U tiganju sjediniti maslinovo ulje i puter, pa zagrevati dok se puter ne rastopi. Spustiti pripremljene šnicle i pržiti ih dok ne porumene. Izvaditi ih iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. Ljubičasti luk očistiti i iseći na kockice pa propržiti na masnoći od mesa. Dodati šargarepu isečenu na kolutove i celer isečen na kockice, te sve zajedno propržiti. Ubaciti paradajz pelat, dodati lovorov list, origano, mlevenu papriku i začine po ukusu. Pred kraj kuvanja dodati pasirani beli luk.
4. Sipati belo vino i juneću supu, pa kuvati dok ne proključa. Potom vratiti prženo meso i nadalje kuvati dok meso ne počne da se raspada.
5. Posebno pripremiti smesu za posipanje – sjediniti rendanu koricu limuna, sitno seckani peršun i beli luk. Šnicle posuti pripremljenom mešavinom i poslužiti ih uz rižoto.