Njoke u sosu od sira i pečuraka
Za 4 osobe
Priprema: 50 min.
Sastojci:
* 1 kg gotovih njoka
* 250 g mladog spanaća
* 1 glavica crnog luka
* 400 g šampinjona
* 3 čena belog luka
* 2 kašike brašna
* 150 ml punomasnog mleka
* 150 ml pavlake za kuvanje
* majčina dušica
* 150 g gorgonzole
* mleveni biber
* so
* ulje
Priprema:
1 Spanać očistiti i oprati, a zatim ga kratko blanširati u slanoj vodi da omekša. Ocediti ga od suvišne tečnosti i iseckati.
2 Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati, a šampinjone iseći na deblje listove.
3 Na malo ulja propržiti crni i beli luk a zatim dodati pečurke i dinstati ih dok suvišna tečnost ne uvri.
4 Posuti brašnom i promešati pa sipati mleko i pavlaku za kuvanje. Dodati malo majčine dušice, posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati dok se ne zgusne.
5 Pred kraj kuvanja dodati gorgonzolu prethodno isečenu na kockice i mešati dok se ne rastopi. Na kraju umešati seckani spanać.
6 U šerpu sipati oko 2 l vode, dodati malo soli i kuvati dok ne proključa. Ubaciti trećinu njoka i kuvati dok ne isplivaju na površinu. Vaditi ih rešetkastom kašikom da bi se ocedile od suvišne tečnosti. Na isti način obariti preostale njoke.
7 Obarene njoke preliti pripremljenih sosom i poslužiti ih dok su još tople.
Savet: Ukoliko za pripremu jela koristite domaće njoke, kuvajte ih još nekoliko minuta nakon što isplivaju na površinu.