Nadeveno pile
Foto: Ženja Aćimović
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 80 min.
Sastojci:
* 1 pile od 1,8 kg
* 1 struk praziluka
* 1 šargarepa
* 3 stabljike celera
* 60 g sitne testenine
* 3 čena belog luka
* 3 kašiče seckanog peršuna
* rendana kora od jednog limuna
* ulje
* so
Za prilog:
* 1 kg krompira
* 1 kašičica dimljene mlevene paprike
* 1/2 kašičice origana
* ulje
* so
Priprema:
1. Praziluk i štapiće celera očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti i izrendati nakrupno.
2. Na malo ulja propržiti praziluk i šargarepu a zatim dodati celer te sve zajedno kratko propržiti. Ubaciti testeninu te nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok testenina ne nabubri.
3. U manjoj činiji sjediniti pasirani beli luk, seckani peršun, rendanu koricu limuna, nekoliko kašika ulja i malo soli po ukusu. Dobro izmešati pa pripremljenu smesu naneti ispod kožure pileta.
4. Unutrašnjost pileta napuniti filom od povrća i testenine i zatvoriti je čačkalicama.
5. Krompir oguliti i iseći na kriške, posuti ga mlevenom paprikom, origanom, posoliti i preliti s malo ulja. Izmešati da se sastojci ravnomerno rasporede.
6. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i ubaciti u nju začinjeni krompir. Preko njega postaviti punjeno pile i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok meso i krompir ne omekšaju. Ako piletina ranije porumeni a još ne bude pečena, prekiti je folijom i dopeći.