Nadevene tikvice
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 45 min.
Sastojci:
* 4 mlade tikvice
* 1 srednji struk praziluka
* 400 g pilećeg belog mesa
* 200 g šampinjona
* 150 g mladog sira
* 1/2 kašičice mirođije
* malo maslinovog ulja
* mleveni biber
* so
Priprema:
1. Mlade tikvice uzdužno preseći napola, pa kašičicom izdubiti pulpu vodeći računa da stranice ostanu ne oštećene. Izdubljenu pulpu iseći na manje komade.
2. Pileće belo meso iseći na kockice, praziluk očistiti i takođe iseći na kockice, a šampinjone na listove.
3. Unutrašnjost izdubljenih polovina tikvica premazati maslinovim uljem. Poslagati ih u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok korica napola ne omekša.
4. U tiganju na malo maslinovog ulja propržiti praziluk, a zatim dodati piletinu i pržiti je neprekidno mešajući dok ne promeni boju.
5. Dodati isečenu pulpu tikvica i šampinjone, pa nadalje dinstati u soku koji je povrće pustilo dok povrće ne omeša a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja umešati mirođiju, posoliti i pobiberiti po ukusu.
6. Napola pečene tikvice izvaditi iz rerne i napuniti ih filom. Odozgo posuti kockicama mladog sira i vratiti u rernu da se peče još 30 minuta.