musaka s tikvicama polozena
14.06.2022 Glavna jela

Musaka s tikvicama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 35 min.
pečenje: 45 min.

Sastojci:
* 3 mlade tikvice
* 3 manja jajeta
* 150 g brašna + 2 pune kašike za zapršku
* 50 g putera
* 5 dl mleka
* 50 g parmezana
* 1 glavica crnog luka
* 500 g mlevene junetine
* 3 dl paradajz soka
* biber
* so
* ulje

Priprema:
1. U manjoj šerpi rastopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti.
2. Postepeno dolivati mlako mleko neprekidno mešajući dok se ne dobije ređi sos. Pred kraj kuvanja umešati parmezan i začiniti po ukusu. Ostaviti po strani.
3. Posebno pripremiti fil od mesa. Crni luk očistiti i iseći na kockice pa propržiti na malo ulja. Dodati mlevenu junetinu i pržiti je dok ne promeni boju.
4. Sipati paradajz sok, dodati začine po ukusu pa sve zajedno kuvati desetak minuta.
5. Tikvice oguliti i iseći na kolutove te ih posoliti i ostaviti da puste sok.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju sipati malo bešamel sosa. Oceđene tikvice, jednu po jednu, uvaljati u brašno a potom u umućena jaja i rasporediti preko sosa.
7. Na tikvice naneti polovinu mlevene junetine i preliti ih s malo bešamel sosa. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom. Poslednji sloj treba da budu panirane tikvice prelivene bešamel sosom.

Savet: Pečenu musaku ostavite da se prohladi kako biste je lakše poslužili.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category