Musaka s boranijom
za 4 osobe
Priprema: 45 min.
Pečenje: 40 min.
Mrsno jelo
Sastojci
- 700 g mlade boranije
- 1 kašika seckane mirođije
- 250 g mlevene junetine
- 250 g mlevene piletine
100 g celera - 2 dl soka od paradajza
- 2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 30 g margarina
- 2 kašike brašna
- 1 jaje, ulje
- 4 dl mleka
- mešavina začina
Priprema
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, celer i šargarepu oguliti i izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati celer i šargarepu te i njih propržiti.
3. Zatim dodati mleveno juneće i pileće meso, sipati sok od paradajza i kuvati na umerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj kuvanja dodati začine po ukusu.
4. Beli luk izrendati na sitno rende, pa u odvojenoj šerpi kratko propržiti na ulju. Dodati boraniju, mirođiju i začine po ukusu. Dinstati dolivajući malo vode po potrebi dok boranija ne omekša.
5. Pripremiti bešamel. U manjoj šerpi otopiti margarin, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko uz neprekidno mešanje dok se ne dobije ređi sos. Pred kraj kuvanja začiniti po ukusu. U gotov sos umešati žumance.
6. Zemljanu posudu nauljiti i u nju sipati polovinu dinstane boranije. Preko nje rasporediti fil od mesa i naneti preostalu boraniju. Preliti bešamel sosom i kratko zapeći u rerni.