Mladi grašak s knedlama
za 4 osobe
Vreme pripreme: 50 min.
Mrsno jelo
600 g mladog graška
1 glavica crnog luka
1 šargarepa, so, ulje
1 kašičica mlevene paprike
3 dl soka od paradajza
3 dl juneće supe
Za ćufte:
300 g mlevene piletine
1 čen belog luka
prstohvat mlevene paprike
1 jaje, prezle po potrebi
Za knedle:
1 jaje, so
4 kašike ulja
griza po potrebi
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti crni luk i šargarepu, a zatim dodati mladi grašak, te i njega kratko propržiti.
3. Sipati sok od paradajza i juneću supu, pa nastaviti sa dinstanjem na umerenoj temperaturi.
4. Posebno pripremiti ćuftice od mesa. Sjediniti mlevenu piletinu sa pasiranim belim lukom i jajetom. Dodati začine po ukusu i prezle koliko je potrebno da se dobije mekša smesa pogodna za oblikovanje. Od smese ručno oblikovati kuglice, a zatim ih propržiti na vrelom ulju da porumene.
5. U dinstani grašak dodati kuglice od mesa.
6. Pripremiti knedle. U manjoj posudi sjediniti jaje i ulje, pa postepeno dodavati griz dok se ne dobije ređa kaša. Posoliti po ukusu.
7. Nauljenom kašikom vaditi knedle i spuštati ih u grašak. Kuvati na umerenoj temperaturi bez mešanja da se knedle ne bi raspale dok se ne skuvaju. Pred kraj kuvanja dodati mlevenu papriku i začine po ukusu.