Marinirana skuša u belom vinu
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 60 min.
Sastojci:
* 1 kg skuše
* 1 kg belog krompira
* 2 veće glavice crnog luka
* 5 čenova belog luka
* 1 limun
* 1 veza peršuna
* 1 kašičica seckanog bosiljka
* 60 ml maslinovog ulja
* 300 ml belog vina
* morska so
* mleveni biber
Priprema:
1. Skuše očistiti, odseći im glave a trup iseći na krupnije komade.
2. Crni luk očistiti i iseći na rebarca, krompir oguliti i iseći na kriške.
3. U činiji sjediniti maslinovo ulje, rendanu koru i sok od limuna, pasirani beli luk, seckani bosiljak i peršun. Posoliti i pobiberiti po ukusu.
4. U vanglici sjediniti krompir i crni luk, papreliti marinadom, dodati komade skuše, te sve zajedno polako promešati da bi se marinada ravnomerno rasporedila.
5. Dublju tepsiju obložiti papirom za pečenje i prebaciti u nju povrće s ribom. Preliti belim vinom i preći u zagrejanoj rerni na 200°C dok krompir ne omekša a riba ne porumeni.
Savet: Skušu možete zameniti i bilo kojojm drugom morskom ribom.