Marinirana piletina
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 60 min.
mirovanje: 120 min.
Sastojci:
* 800 g pilećeg belog mesa
* 1 kg krompira
* ulje za prženje
* so
Za marinadu:
* 100 ml jogurta
* 1 kašičica sušene nane
* 1 kašičica dimljene mlevene paprike
* 50 ml ulja
* 1 manja glavica crnog luka
* 4 čena belog luka
* so
Za preliv:
* 350 ml grčkog jogurta
* 2 kašike pavlake
* 2 kašike maslinovog ulja
* 3 čena belog luka
* so
Priprema:
1. Pileće belo meso iseći na trake.
2. Za pripremu marinade u činiji sjediniti jogurt, sušenu nanu, mlevenu papriku, ulje, pasirani bel luk, rendanu glavicu crnog luka i malo soli, pa dobro izmešati.
3. Marinadu preliti preko mesi i promešati da se ravnomerno rasporediti. Meso ostaviti da odstoji u frižideru najmanje dva sata.
4. Marinirano meso propržiti na vrelom ulju da porumeni.
5. Krompir oguliti, iseći na tanke štapiće i ispržiti u dubokoj masnoći.
6. Za pripremu preliva sjediniti jogurt, pavlaku, maslinovo ulje, pasirani beli luk i malo soli. Meso rasporediti preko pomfrita i preliti ga smesom od jogurta.