Lažni hamburgeri
Glavna jela
Lažni hamburgeri
Priprema: 60 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 500 g mešanog mlevenog mesa
* 1 crvena paprika roga
* 1 jaje
* 50 g mesnate dimljene slanine
* 1 manja glavica crvenog luka
* 1 kašika seckanog lista peršuna
* 26 krupnih klobuka šampinjona
* 100 g kačkavalja
* 1 glavica zelene salate
* 50 g čeri paradajza
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crvenu papriku i luk očistiti i iseći na kockice, dimljenu slaninu takođe iseći na kockice.
2. Za pripremu mini pljeskavica u činiji sjediniti mleveno meso, seckanu papriku, luk, slaninu, peršun i jaje. Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa sastojke dobro izmešati da bi se dobila kompaktna smesa.
3. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati manje pljeskavice. Ispeći ih na vrelom ulju s obe strane da porumene, a zatim ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
4. U tiganju na malo ulja propržiti klobuke šampinjona da omekšaju. Polovinu prženih klobuka poslagati u tepsiju, u svaki staviti kockicu kačkavalja i kratko zagrejati u rerni da se sir otopi.
5. Nekoliko listova zelene salate iseći na trake. Punjene klobuke prohladiti, na svaki naneti malo zelene salate i pljeskavicu, te preklopiti praznim klobukom. Odozgo probosti čačkalicom s polovinom čeri paradajza.
6. Lažne hamburgere poslužiti na podlozi od zelene salate.
Savet: Za pripremu ovog jela odaberite klobuke šampinjona koji su malo krupniji od mini pljeskavica, budući da će se pečurke tokom prženja skupiti.