Lazanje od makarona sa ćuretinom
Foto: Ženja Aćimović
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 50 min.
pečenje: 45 min.
Sastojci:
Za preliv:
* 1 veća glavica crnog luka
* 2 manje šargarepe
* 450 g ćurećeg mlevenog mesa
* 250 g paradajz pelata
* origano
* biber
* ulje
* so
Ostali sastojci:
* 500 g makarona
* 500 ml pavlake za kuvanje
* 200 g kačkavalja + 150 g za posipanje
* 2 kašike peršunovog lista
* 2 jajeta
* so
Priprema:
1. Prvo pripremiti preliv. Crni luk i šargarepu očistiti i iseći na kockice pa propržiti na malo ulja.
2. Dodati mleveno meso i pržiti ga dok ne promeni boju. Ubaciti paradajz pelat isečen na kockice i dinstati na umerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri. Dodati origano i začine po ukusu.
3. Dok se preliv kuva makarone obariti u slanoj vodi a potom ih ocediti od suvišne tečnosti. Sipati pavlaku za kuvanje, dodati rendani sir, jaja i peršun, pa promešati.
4. Odgovarajuću tepsiju nauljiti i rasporediti u nju polovinu smese od makarona. Poravnati je pa preliti umakom od mesa i preko njega naneti preostalu smesu od makarona.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Pred kraj pečenja posuti sirom i vratiti u rernu da se dopeče.