Krompir u bešamel sosu
Krompir u bešamel sosu
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 15 manjih belih krompira
* 40 g putera + 30 g za premazivanje
* 200 g suve dimljene slanine
* 2 ravne kašike brašna
* 300 ml mleka
* 100 ml pavlake za kuvanje
* 50 g parmezana
* 100 g kačkavalja
* so
Priprema:
1. Krompir oguliti, pa kuvati u ključaloj slanoj vodi dok napola ne omekša. Ocediti ga od suvišne tečnosti i ostaviti da se ohladi.
2. Ohlađeni krompir premazati otopljenim puterom, poslagati u vatrostalnu činiju i posuti listićima slanine. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
3. Za pripremu sosa u šerpici rastopiti 40 g putera, dodati brašno i kratko propržiti. Sipati mešavinu mleka i pavlake za kuvanje, pa nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Dodati parmezan, posoliti i pobiberiti.
4. Pred kraj pečenja, krompir preliti bešamel sosom i vratiti ga u rernu da se dopeče još desetak minuta. Gotov krompir posuti rendanim kačkavaljem.