Junetina u paradajz sosu
- za 4 osobe
- mrsno jelo
- priprema: 120 min.
Sastojci
- 1 kg junećeg ramsteka
- 1 glavica crnog luka
- 6 šargarepa
- 1 manji karfiol
- 1 manji brokoli
- 1/2 manjeg celera
- 250 g pelata paradajza
- 1 dl crnog vina
- mešavina začina
- ulje
Priprema
1. Šargarepe oguliti pa četiri iseći na štapiće, a dve na kockice. Crni luk i celer iseći na kockice. Karfiol i brokoli očistiti od korena i spoljnih listova, pa razdeliti na cvetove.
2. U šerpu staviti ramstek u komadu, preliti vodom da ogrezne i kuvati na umerenoj temperaturi dok meso napola ne omekša. Potom dodati šargarepu i nastaviti sa kuvanjem. Pred kraj kuvanja dodati cvetove karfiola i brokolija.
3. Posebno u tiganju propržiti crni luk, dodati celer i šargarepu. Dinstati uz povremeno dolivanje vode dok povrće ne omekša. Dodati pelat paradajza, sipati crno vino i sve zajedno prokuvati. Nakon toga sastojke izmiksati u blenderu ili ispasirati.
4. Kuvani ramstek procediti (supu sačuvati) i iseći na šnicle.
5. U umak od pelata dodati šnicle, sipati malo supe da ogreznu, pa sve zajedno kratko prokuvati.
6. Gotovo jelo poslužiti uz povrće iz supe