Harmonika paradajz
za 3 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 5 krupnih paradajza
* 450 g mešanog mlevenog mesa
* 1 manji struk praziluka
* 1 kašičica mlevene paprike
* 1 čen belog luka
* mleveni biber
* so
* ulje
Priprema:
1. Paradajz oprati pa nožem s ravnim sečivom svaki komad zaseći šest puta.
2. Praziluk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati.
3. U činiji sjediniti mešano mleveno meso, pasirani beli luk, praziluk i mlevenu papriku. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Sastojke dobro izmešati rukom da bi se dobila kompaktna smesa.
4. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati manje kuglice veličine oraha.
5. U svaki prorez od paradajza ubaciti po jednu kuglicu i blago je utisnuti da se pripije uz pulpu paradajza.
6. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poprskati je uljem, te ubaciti u nju punjeni paradajz. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok paradajz ne svene.
Savet: Za pripremu ovog jela odaberite čvršći paradajz kako se tokom pečenja ne bi raskuvao.