Gurmanske pljeskavice
Foto: Ženja Aćimović
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 60 min.
Sastojci:
* 350 g mlevenog svinjskog mesa
* 350 g mlevenog junećeg mesa
* 100 g šunke
* 1 glavica crnog luka
* 2 čena belog luka
* 2 kašike domaćeg ajvara
* 1/2 kašičice tucane ljute paprike
* 50 ml mineralne vode
* 800 g krompira
* 1 kašičica mlevene paprike
* biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati. Šunku takođe iseći na kockice.
2. U dubljoj činiji sjediniti juneće i svinjsko mleveno meso, iseckani crni i beli luk, šunku, tucanu ljutu papriku i ajvar. Posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati malo mineralne vode i dobro izmešati. Dobijenu smesu ostaviti da odstoji u frižideru najmanje 60 minuta.
3. Dok smesa miruje krompir oguliti i iseći na kriške. Začiniti ga mlevenom paprikom, posoliti i pobiberiti, te preliti uljem. Prebaciti u tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne omekša.
4. Odstojalu smesu za pljeskavice izvaditi iz frižidera, te nauljenim rukama oblikovati pljeskavice željene veličine. Pržiti ih na umereno zagrejanom ulju s obe strane dok ne porumene. Poslužiti uz prilog od krompira.