Gulaš od pasulja iz Malog Crnića
Sastojci:
* 500 g belog pasulja
* 500 g suvih rebarca
* 2 šargarepe
* 1 crvena paprika
* 1 veći paradajz
* 3 glavice crnog luka
* 3 čena belog luka
* 2 lista lovora
* 1 veza mirođije
* 2 kašike brašna
* 1 kašika mlevene paprike
* 4 kašike ulja
* so
* biber
ISPROBAJTE I… Pasulj sa kobasicama
Priprema:
1. Pasulj dan ranije potopiti u vodu da nabubri.
2. Suradan ga preručiti u lonac, naliti vodom i kuvati dok ne proključa. Prvu vodu baciti, pa naliti novom, mlakom vodom i nastaviti s kuvanjem dok napola ne omekša. Zatim ga ocediti od suvišne tečnosti.
3. Crni luk i šargarepu očistiti i iseći na kockice. Papriku i paradajz iseći na krupnije kocke. Beli luk ispasirati.
4. Na malo ulja propržiti crni i beli luk pa dodati šargarepu i pržiti neprekidno mešajući dok napola ne omekša.
5. Ubaciti papriku i paradajz i nastaviti prženje još 5 min. Potom posuti brašnom i mlevenom paprikom i promešati. Dodati pasulj i naliti vodom da ogrezne.
6. Ubaciti rebarca, lovorov list, seckanu mirođiju, i začine po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju, a jelo dobije potrebnu gustinu.
Savet: Dužina kuvanja jela zavisi od starosti pasulja.
Više recepata naći ćete u magazinu Bakina kujna!
Stare brojeve možete preuzeti putem servisa Novinarnica!