gnezda od patlidzana
10.08.2023 Glavna jela

Gnezda od patlidžana

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno


Priprema: 70 min.
Pečenje: 35 min.
Mrsno jelo

Sastojci:
* 4 srednja patlidžana
* 350 g mlevene junetine
* 1 glavica crnog luka
* 1 veća paprika babura
* 2 srednja paradajza
* 1 kašika pirea od paradajza
* 1 kašika putera
* mleveni biber
* 50 g čeri paradajza
* ulje
* so
Za preliv:
* 3 kašike pirea od paradajza
* 300 ml vrele vode
* bosiljak
* so
* ulje

Priprema:
1. Patlidžane oprati, odseći im vrhove i pomoću noža za guljenje povrća odstraniti koru na svakih 2 cm kako bi se dobio rebrasti izgled. Patlidžane iseći na kolutove debljine oko 4-5 cm.
2. Kolutove patlidžana posoliti i nakratko ispržiti u dubokoj masnoći. Izvaditi ih iz masnoće i ocediti.
3. U tiganju na malo ulja propržiti mlevenu junetinu da promeni boju, a zatim dodati puter i na kockice isečen cirni luk i papriku. Pržiti neprekidno mešajući dok povrće napola ne omekša. Ubaciti paradajz isečen na kockice, dodati pire od paradajza, posoliti i pobiberiti i nadalje dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
4. Za pripremu preliva, pire od paradajza preliti ključalom vodom, dodati bosiljak, malo ulja i soli po ukusu, te dobro izmešati.
5. Pržene patlidžane poslagati u tepsiju i preko njih naneti pripremljeni preliv. Na svaki patlidžan naneti kašiku fila od mesa i odozgo staviti po jednu polovinu čeri paradajza. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category