Đuveč iz rerne
Foto. Ženja Aćimović
za 5 osoba
mrsno jelo
priprema: 35 min.
pečenje: 60 min.
Sastojci:
* 2 krompira srednje veličine
* 1 mlada tikvica
* 1 struk praziluka
* 2 šargarepe
* 2 crvene paprike iz zamrzivača
* 2 lovorova lista
* 150 g pirinča
* 4 sveže tanke roštilj kobasice
* 350 ml paradajz soka
* supe od povrća po potrebi
* 1 kašičica mlevene paprike
* biber
* so
* 30 ml ulja
Priprema:
1. Krompire i tikvicu oguliti i iseći na kocke srednje veličine.
2. Praziluk i šargarepu očistiti i iseći na kockice, a crvenu papriku i roštilj kobasice iseći na krupnije komade.
3. U vanglici sjediniti krompir i tikvice pa dodati seckani praziluk i šargarepu. Ubaciti papriku, lovorov list, roštilj kobasice i pirinač, preliti s malo ulja te posoliti i pobiberiti po ukusu. Polako promešati da bi se sastojci i začini ravnomerno rasporedili.
4. Smesu preručiti u vatrostalnu činiju, preliti je paradajz sokom i doliti supu od povrća po potrebi da sastojci ogreznu.
5. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok povrće ne omekša a pirinač ne nabubri. Tokom pečenja u nekoliko navrata jelo promešati i dodati još malo supe po potrebi.