Domaći giros
za 8 osoba
priprema: 60 min.
mirovanje: 45 min.
mrsno jelo
Sastojci:
Za testo:
* 700 g mekog brašna
* 8 g soli
* 400 ml mlake vode
* 4 kašike maslinovog ulja
* 8 g šećera
* 7 g suvog kvasca
* 50 g putera
Za premazivanje:
* 4 sveža krastavca srednje veličine
* 500 ml grčkog jogurta
* 4 čena belog luka
* 1 kašika seckane mirođije
* malo soli
Za punjenje:
* 1 kg svinjskog filea
* 5 kašike soja sosa
* mešavina začina za giros
* pomrftit
* paradajz
* zelena salata
Priprema:
1. U vanglici sjediniti brašno i so. U odvojenoj posudi pomešati mlaku vodu, maslinovo ulje, šećer i suvi kvasac. Postepeno dodavati suve sastojke u mešavinu tečnih sastojaka i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Prekriti ga prozirnom folijom i ostaviti da odmori 45 minuta.
2. Nadošlo teso premesiti, podeliti na deset delova i oblikovati manje jufke. Svaku jufku istanjiti u krug i peći je u ravnom teflonskom tiganju za palačinke najpre sa jedne, a potom i sa druge strane dok ne porumeni. Pečene lepinjice dok su još tople premazati puterom
3. Za pripremu premaza krastavac oguliti i zrendati nakrupno. Ocediti ga od suvišne tečnosti, pa sjediniti s pavlakom, pasiranim belim lukom, mirođijom i malo soli.
4. Svinjski file iseći na tanke trake, preliti sosa sosom i mešavinom začina za giros, pa dobro izmešati. Propržiti na vrelom ulju da porumeni.
5. Na lepinjice naneti namaz, rasporediti malo zelene salate, mesa, paradajza i pomfrita, pa ih presaviti napola i poslužiti.