Ćureći karabatak s pečurkama
za 3 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 4 sata
pečenje: 90 min.
Sastojci:
* 1 veliki ćureći karabatak
* 1 kašičica mlevene paprike
* 1 kašičica origana
* 1 kašičica nane
* 1 kašičica belog luka u prahu
* 1 kašičica soli
* 1 kašičica bosiljka
* 100 ml ulja
Za sos:
* 200 g šampinjona
* 2 kašike brašna
* 100 ml pavlake za kuvanje
* 300 ml supe od povrća
* 1 kašičica senfa
* ulje
* so
Priprema:
1. Za pripremu marinade u činiji sjediniti mlevenu papriku, origano, bosiljak, nanu, beli luk u prahu, so i ulje. Izmešati sastojke, te dobijenom marinadom preliti meso i ostaviti ga da odstoji u frižideru najmanje 4 sata.
2. Marinirane meso ocediti i kratko ga propržiti na vrelom ulju sa svih strana da se uhvati korica. U vatrostalnu činiju sipati preostalu marinadu, dodati prženo meso, te prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne omekša. Ukloniti foliju i nastaviti pečenje povremeno prelivajući marinadom dok ne porumeni.
3. Za pripremu sosa, šampinjone iseći na kockice i propržiti na malo ulja. Dodati brašno i promešati. Postepeno sipati supu od povrća i pavlaku za kuvanje mešajući žicom. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati senf i posoliti po ukusu.
4. Pečeni karabatak iseći na šnicle i poslužiti ga uz sos od šampinjona i pire-krompir po želji.