Čorbast pasulj s ajvarom
za 6 osoba
posno jelo
priprema: 120 min.
Sastojci:
* 500 g belog pasulja gradištanca
* 2 šargarepe
* 1 srednji koren paštrnaka
* 1 kriška celera
* 2 srednja krompira
* 2 srednje glavice crnog luka
* 2 pune kašike domaćeg ajvara
* 1 ravna kašika mlevene paprike
* 4 čena belog luka
* 3 manja lovorova lista
* 300 ml gustog soka od paradajza
* 2 kašike brašna
* 2 kesice čaja od nane
* mleveni biber
* so
* ulje
Priprema:
1. Crni luk, celer, paštrnak i šargarepu oguliti i iseći na kockice.
2. Pasulj ubaciti u lonac, preliti ga vodom i kuvati dok ne proključa. Procediti ga, pa vodu od kuvanja baciti i naliti sa 4 litre sveže mlake vode.
3. Ubaciti crni luk, šargarepu, celer, paštrnak i kesice nane. Poklopiti i kuvati dok pasulj napola ne omekša.
4. Krompir oguliti i iseći kocke pa ubaciti u pasulj, dodati lovorov list i nastaviti kuvanje dolivajući pomalo vode dok pasulj potpuno ne omekša.
5. Pred kraj kuvanja pasulja u posebnoj šerpi na malo ulja propržiti brašno, pa izmaći s ringle i umešati mlevenu papriku. Dodati sok od paradajza i ajvar, pa dobro izmešati žicom. Vratiti na ringlu i nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
6. U ključali pasulj sipati vruć sos od paradajza, izvaditi vrećice čaja, posoli i pobiberiti po ukusu, pa kuvati dok se ne dobije željena gustina jela.