Čorba sa školjkama
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 70 min.
Sastojci:
* 2 veće glavice crnog luka
* 3 srednje šargarepe
* 1 kriška korena celera
* 200 g šampinjona
* 4 srednja krompira
* 500 g očišćenih dagnji
* 150 ml belog vina
* 2 kašike seckanog peršuna
* 1 kašika mlevene paprike
* 3 kašike paste od paradajza
* 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
* mleveni biber
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu oguliti i iseći na kolutove, a krompir na krupnije komade.
2. Krišku celera oguliti i izrendati nakrupno, šampinjone iseći na četvrtine.
3. U šerpi na malo ulja propržiti crni luk a zatim dodati šargarepu isečenu na kolutove i pržiti neprekidno mešajući nekoliko minuta.
4. Dodati rendani celer i promešati, pa ubaciti šampinjone i nadalje dinstati u soku koji su pečurke pustile dok suvišna tečnost ne uvri.
5. Dodati krompir, pastu od paradajza, mlevenu slatku i ljutu paprik. Sipati belo vino i vode koliko je potrebno da sastojci ogreznu. Kuvati na umerenoj temperaturi dok krompir ne omekša.
6. Pred kraj kuvanja ubaciti školjke, posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati još 15 minuta. Gotovo jelo posuti seckanim peršunom.