Čili s pasuljem i njokama
za 4 osobe
posno jelo
priprema: 40 min.
Sastojci:
* 1 veća glavica crnog luka
* 3 srednje roge paprike
* 3 čena belog luka
* 250 g pelata paradajza
* 2 kašike paste od paradajza
* 500 g krupnog belog pasulja iz konzerve
* 1 kašičica dimljene mlevene paprike
* 1 kašičica tucane ljute paprike
* 500 g gotovih njoka
* mleveni biber
* 2 kašike seckanog peršuna
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice, beli luk ispasirati. Crvenu papriku očistiti od peteljke i semena i iseći na kockice.
2. U šerpi na malo ulja propržiti crni luk, a zatim dodati crvenu papriku i pržiti je dok blago ne omekša.
3. Dodati pastu od paradajza i pasirani beli luk, te sve zajedno pržiti nekoliko minuta neprekidno mešajući. Sipati malo vode i kuvati dok ne porključa.
4. Pasulj izvaditi iz konzerve i ocediti od suvišne tečnosti. Ubaciti ga u sos, dodati dimljenu i tucanu papriku, začiniti biberom i posoliti po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi dok svi sastojci ne omekšaju.
5. Za pripremu njoka obariti dosta vode u šerpi da proključa (na svakih 100 g njoka sipati litrnu vode). Ubaciti njoke i kuvati ih nakon što isplivaju na površinu 1-2 minuta. Vaditi ih rešetkastom kašikom da bi se ocedile od suvišne tečnosti. Poprskati ih s malo ulja da se ne bi slepile i promešati.
6. U čili sos dodati malo vode u kojoj su se kuvale njoke da bi se dobila željena gustina i kratko prokuvati.
7. Njoke rasporediti u tanjire i preliti ih umakom s pasuljem. Posuti seckanim svežim peršunom.