Carska piletina
Dodaj u omiljeno
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 30 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 1 pile (od 2 kg)
* 200 g šunkarice
* 50 g senfa
* 100 g kačkavalja
* 1 kašičica mešavine suvog biljnog začina
* 3 kašičica začina s ukusom piletine
* 2 kašičice soli
* 1 kašičica bosiljka
* pola kašičice bibera
* par kašika masti
* 150 ml vode
Priprema:
- Oštrim nožem pažljivo odvojiti meso od kostiju.
- Blago ga istanjiti čekićem za meso preko providne folije.
- Najpre ga premazati senfom, pa začiniti mešavinom suvog biljnog začina i bosiljkom. Posoliti ga i pobiberiti, te posuti kašičicom začina s ukusom piletine.
- Nakon toga poređati listove šunkarice i na kraju narendati kačkavalj na krupno rende.
- Sve pažljivo uviti u rolat, te pričvrstiti debljim koncem ili kanapom.
- Dobijenu rolnu mesa staviti u veći pleh podmazan s nekoliko kašika masti.
- Uliti vodu u pleh, te odozgo posuti preostalim začinom s ukusom piletine.
- Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 40 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnu boju.
- Pečeni rolat ostaviti da se prohladi, pa nakon toga skinuti kanap, iseći na šnite i poslužiti.
Recept Božane Tot iz Jarkovca